top of page

כל מי שסובל מנזקי שמש, כתמי פיגמנטציה והזדקנות מוקדמת של העור יודע שבעיות

אלה מהוות אתגר אמיתי לטיפול.  

מה בדיוק גורם להופעתם של הכתמים על העור וכיצד בכל זאת ניתן לטפל בהם?

 

תהליכי הפוטו-אייג'ינג הנגרמים על ידי קרני ה-UV ידועים כיום כגורם העיקרי לנזקי עור.

למעשה, חוקרים טוענים כי נזקי הפוטו-אייג'ינג אחראים לכ-80 אחוזים מתהליך הזדקנות העור,

ורק 20 האחוזים הנותרים נובעים מן הגיל הביולוגי.

 

קרניים אלו גורמות לפגיעה ארוכת טווח, שלה תפקיד מכריע בהזדקנות העור, ובין היתר,

בהופעת פיגמנטציה וכתמי שמש. קרני ה-UV, ובמיוחד הקרניים מסוג UVA,

חודרות לרקמת החיבור התת עורית וגורמות לפגיעה ארוכת טווח.

 

פיגמנט המלנין, שמעניק לעור את צבעו, נוצר על ידי התאים המלנוציטים במטרה לסנן את הקרניים המזיקות ולהגן על העור. כשאנו נחשפים לשמש, המלנוציטים מייצרים כמות גדולה יותר של המלנין והעור מתכהה. אלא שחשיפה מוגזמת והשפעה מצטברת של קרינת השמש גורמת להיפר-פיגמנטציה ולהופעת כתמים חומים על פני העור, המופיעים בעיקר בעור הפנים והזרועות.

 

את הנזק העיקרי מחוללים הרדיקלים החופשיים המצויים בקרני ה-UV. במקביל לפגיעה בקולגן ובאלסטין בשכבת הדרמיס, גורמים הרדיקלים החופשיים לנזק לא פחות חמור לתאים המלנוציטים .

 

בנוסף גם שינויים הורמונליים מאיצים את ייצור המלנין : הורמון האסטרוגן המופרש בתקופת ההיריון או בשימוש בגלולות למניעת הריון יכול לגרום לכלואזמה – הופעת כתמים על הפנים בצורת מסכה המזכירה צורה של פרפר.

 

ישנן סיבות נוספות ליצירת כתמי פיגמנטציה : לקיחת תרופות, הגוון שנוצר יכול להופיע מפעילות והצטברות של המלנין או מהשימוש בתרופה עצמה, חשוב לשים לב לתרופות המגבירות את הרגישות לשמש ויש אזהרה על גבי המוצר כי אסור להיחשף בזמן השימוש בהן לשמש כלל, גם חומרים כימים כמו בשמים וחומרי ריח בתכשירים יכולים ליצור פיגמנטציה .

 

אז מה עושים?

 

הפתרונות הרפואיים לטיפול בכתמים כוללים משחות מבהירות, אך אלה מתאימות בעיקר לנמשים ולכתמי שמש קטנים ולא כהים מאוד, והתוצאות ניכרות רק כעבור חודשים, וגם אז לא תמיד הן משביעות רצון. טיפול רפואי אחר הוא בחנקן נוזלי, שאף הוא נקודתי בלבד ומתאים בעיקר לבעלי עור בהיר. בעור כהה, הטיפול עלול לעתים להחמיר את המצב ולגרום לחוסר או לעודף פיגמנטציה באזור המריחה.


מחקרים רבים בנושא הבהרת העור נערכו בשנים האחרונות גם בתחום הקוסמטיקה, והובילו לגילויים של מספר מרכיבים ייחודיים המסוגלים לווסת ביעילות את ייצורו של פיגמנט המלנין, לחדש את עור הפנים ולהבהיר כתמי פיגמנטציה. המרכיבים העיקריים שהתגלו הם חומצות אלפא ובטא הידרוקסיות; רטינול; ויטמין C; ארבוטין וחומצה קוג'ית.

 

  • החומצות האלפא הידרוקסיות מתחלקות לשני סוגים: חומצות סינתטיות וחומצות טבעיות, שמקורן בסוכר חלב ופירות. חומצות אלה פועלות באמצעות קילוף תאי העור המתים שהצטברו  בשכבה הקרנית, קילוף המאפשר לתאי העור המתים לנשור ולפנות מקום לצמיחת תאי עור חדשים וליצירת רקמת אפידרמיס חדשה, צפופה ואחידה, בעלת מרקם וגוון בריאים יותר. בנוסף, הסרת התאים המתים מסייעת לפתוח את הנקבוביות החסומות ומאפשרת ספיגה טובה יותר של תכשירים קוסמטיים.

 

  • החומצה הבטא הידרוקסית (חומצה סליצילית) הינה מסיסת שומן, ולכן מצליחה  לחדור לנקבוביות העור המכילות סבום ולקלף את תאי העור המתים המצטברים בתוכן וסותמות אותן. בנוסף, יש לה תכונות נוגדות דלקת.

 

  • רטינול הוא נגזרת של ויטמין A. בשנים האחרונות נחשב חומר זה לאחד המרכיבים הקוסמטיים היעילים ביותר, לצד החומצות האלפא והבטא הידרוקסיות, המסוגלים לתקן נזקי עור הנובעים מחשיפה לשמש ולהבהיר כתמי שמש. הרטינול, המאושר לשימוש במוצרים קוסמטיים ובתכשירים קוסמטיים פרא-רפואיים, מתפרק בעור והופך שם לחומצה רטינואית, הפועלת על תאי העור. מחקרים מצאו שכבר לאחר חודש של מריחת תכשיר המכיל ריכוז של 0.1% חומצה רטינואית, מופיעה הפחתה דרמטית של למעלה מ-80 אחוזים בהיקף כתמי הגיל, כמו גם בהבהרה כללית של העור.

 

  • ויטמין C הוא אחד מנוגדי החמצון היעילים ביותר, והוא מהווה מרכיב מפתח בתהליך ייצור הקולגן בעור ובהטמעתו בדרמיס. מחקרים הוכיחו כי בעזרת מריחת הוויטמין על העור ניתן להגן על העור מפני נזקי שמש ואף לתקן נזקים קיימים.

 

  • ארבוטין – ארבוטין הוא נגזרת צמחית של הידרוקינון, המופק מהעלים של תות יער וצמחים דומים ונמצא כיעיל ביותר בעיכוב אנזים הטירוזינאז.

 

  • חומצה קוג'ית – החומצה הקוג'ית מופקת מאורז, היא מעכבת את ייצור המלנין ומפחיתה את יעילותו של אנזים הטירטזינאז.

כתמי פיגמנטציה ?

  • Facebook Classic
ניתן לראות אותי גם בפייסבוק
: צור קשר

ליזי קוסמטיקה

תרשיש , נווה מונוסון

טלפון : 050-5392292

© 2023 by PURE. All rights reserved.

bottom of page